Make your own free website on Tripod.com

Suomen Kennellitto - Finska Kennelklubben ry

FCI:N ryhmä 8
Noutajat, ylösajavat ja vesikoirat
(alaryhmä 3)

LAGOTTO ROMAGNOLO 298
(LAGOTTO ROMAGNOLO)

(Hyväksytty: FCI 24.7.1996, käännös SKL-FKK 6.11.1997)

ALKUPERÄMAA:  Italia

KÄYTTÖTARKOITUS: Tryffelikoira.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Lagotto on ikivanha vedestä noutava koirarotu, joka on kotoisin Comaccion alangoilta ja Ravennan suoalueilta. Vuosisatojen kuluessa suuret suoalueet kuivatettiin ja muutettiin viljelysmaiksi. Vastaavasti lagotto on muuttunut vesikoirasta erinomaiseksi avoimella tasangolla ja Romagnan kukkuloilla kasvavien tryffeleiden etsijäksi.

YLEISVAIKUTELMA: Kooltaan pienestä keskikokoiseen sopusuhtainen, voimakasrakenteinen ja ulkonäöltään vaatimaton. Karvapeite on tiheä, kihara ja villava.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Pään pituus on 4/10 säkäkorkeudesta. Rungon pituus ja säkäkorkeus ovat lähes yhtä suuret. Kallon pituuden tulisi olla yli puolet koko pään pituudesta. Kuonon pituus 2/10 pienempi kuin kallon (44% : 56%). Rinnan syvyys on alle puolet (noin 44%) säkäkorkeudesta.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Luontainen hakukyky ja hyvä hajuaisti ovat tehneet rodusti hyvin tehokkaan tryffeleiden etsijän. Rodulla aiemmin ollut metsästysvietti on jalostettu pois ja siten riistan haju ei häiritse työskentelyä. Lagotto on mukautuva, vaatimaton, innokas, lempeä. hyvin kiintynyt omistajaansa ja helposti koulutettava. Se on erittäin hyvä seuralainen sekä erinomainen varoittaja.

PÄÄ: Ylhäältä katsottuna puolisuunnikkaan muotoinen ja kohtuullisen suuri; kallon ja kuonon ylälinja ovat hieman erisuunitaset.

KALLO-OSA: Poskikaarien kohdalta leveä ja yhtä pitkä kuin leveä. Sivulta katsottuna kallon tulee olla kuonoa pitempi mitattuna niskakyhmystä otsapenkereeseen. Kallo on hieman kaareva, mutta tasoittuu niskyhmyä kohti. Otsaluut ovat hyvin kehittyneet kulmakaaret havaittavat, otsauurre voimakas, niskakyhmy lyhyt eikä kovin voimakkaasti kehittynyt. Ohimokuopat ovat hieman havaittavat.

OTSAPENGER: Ei liian korostunut.

KIRSU: Suuri. Sieraimet ovat avoimet ja liikkuvat. Keskiuurre on voimakkaasti erottuva. Sivulta katsottuna kirsu jatkuu kuonon selän suuntaisena ja sen kärki on vain hieman huulilinjaa ulompana.Väri vaihtelee vaaleanruskeasta tummanruskeaan karvapeitteen väristä riippuen.

KUONO-OSA: Melko leveä, hieman kalloa lyhyempi (kallo 56%, kuono 44%), syvyys on vain hiemian pienempi kuin pituus. Kuono kapenee vain hieman, kuonon kärki on kohtuullisen litteä. Kuononselkä on sivulta katsottuna suora.

HUULET: Eivät liian syvät; melko tiiviit siten, että alaleuka muodostaa kuonon alalinjan. Huulet ovat pitkien ja melko harittavien viiksikarvojen peitossa. Edestä katsottuna huulet muodostavat laajan puoliympyrän. Huulten reunojen väri vaihtelee vaaleanruskeasta tummanruskeaan.

LEUAT / HAMPAAT / PURENTA: Leuat ovat vahvat ja suorat, alaleuka on melko leveä. Täydellinen leikkaava tai tasapurenta. Hampaat ovat valkoiset ja hyvin kehittyneet. Lievä alapurenta hyväksytään.

POSKET: Litteät.

SILMÄT: Melko suuret, pyöristyneet, silmäkuopan täyttävät ja melko kaukana toisistaan. Silmäterän väri vaihtelee okrasta pähkinänruskeaan ja tummanruskeaan karvapeitteen väristä riippuen. Silmäluomet ovat tiiviit ja niiden reunojen väri vaihtelee vaaleasta tummanruskeaan. Silmäripset ovat erittäin hyvin kehittyneet. Katse on tarkkaavainen, ilme innokas ja eloisa.

KORVAT: Keskikokoiset, suhteessa pään kokoon, kolmionmuotoiset ja kärjistään pyöristyneet. Korvat oat tyvestä melko leveät ja kiinnittyneet juuri poskikaarien yläpuolelle. Korvat ovat levossa riippuvat ja nousevat hieman koiran ollessa tarkkaavainen. Eteenpäin vedettvinä niiden tulisi ulottua kohtaan, joka on neljäsosa kuonon pituudesta tyvestä mitattuna. Korvien karvapeite on hieman muuta karvapeitettä loivemmilla kiharoilla ollen silti hyvin laineikasta; korvissa ei ole lyhyttä karvaa. Korvalehden sisäpinta on karvainen.

KAULA: Voimakas, lihaksikas, kuiva, poikkileikkaukseltaan soikea ja ehdottomasti ilman löysää kaulanahkaa; niskalinja on hieman kaareva. Uroksilla kaulan ympärysmitta voi olla kaksinkertainen pituuteensa verrattuna. Kaulan pituus on hieman pienempi kuin pään koko pituus.

RUNKO: Tiivis ja vahva, pituudeltaan lähes sama kuin säkäkorkeus.

YLÄLINJA: Säästä lantioon asti suora.

SÄKÄ: Lantion yläinjaa korkeammalla; ei liian kapea, melko korkea ja taakse ulottuva.

SELKÄ: Suora ja hyvin lihaksikas.

LANNE: Lyhyt, hyin vahva ja sivulta katsottuna hieman kaareutunut. Lanteen levevs on sama tai hieman suurempi kuin sen pituus.

LANTIO: Pitkä, leveä, lihaksikas ja hieman viisto (viistous vaihtelee 25' - 30':eseen).

RINTAKEHÄ: Hyvin kehittynyt ja ulottuu kyynärpäiden tasalle. Edestä kapea ja levenee taaksepäin kuudennen kylkiluun jälkeen.

ALALINJA JA VATSA: Rintalastan alue on suora, jonka jälkeen vatsaviiva kohoaa vain hieman.

HÄNTÄ: Ei liian korkealle eikä liian matalalle kiinnittynyt, kärkeä kohti oheneva. Ojennettuna ulottuu tuskin kintereeseen. Levossa käyrän sapelin muotoinen, koiran ollessa tarkkaavainen häntä kohoaa selvästi. Koiran työskennellessä tai innostuessa häntä voi nousta selän päälle, muttei koskaan saa olla kippuralla.

RAAJAT

ETURAAJAT

YLEISVAIKUTELMA: Sekä edestä että sivulta katsottuna pystysuorat.

LAVAT: Lapaluut ovat pitkät (30% säkäkorkeudesta), selvästi viistot (52 - 55'), lihaksikkaat, vahvat ja tiiviisti rungonmyötäiset, silti vapaasti liikkuvat. Lavan ja olkavarren välinen kulmaus on 110 - 115'.

OLKAVARRET: Lihaksikkaat, kevytiuustoiset ja lavan pituiset; viistous vaakatasoon nähden 58 - 60'.

KYYNÄRPÄÄT: Rungomyötäiset, mutta eivät liian tiiviit, ohutnahkaiset; yhdensuuntaiset kuten olkavarretkin. Kyynäpää on pystysuoralla, lavan kärjestä maahan vedetyllä linjalla.

KYYNÄRVARRET: Täysin pystysuorat ja pitkät (36% säkäkorkeudesta). Luut ovat tiiviit, vahvat ja soikeat.

RANTEET: Edestä katsottuna samalla pystysuoralla linjalla kyynärvarren kanssa; jäntevät, vahvat ja joustavat; herneluu on selvästi erottuva.

VÄLIKAMMENET: Kyynärvarteen verrattuna melko pieni- ja ohutluiset, joustavat. Sivulta katsottuna 75'- 80':en kulmassa vaakatasoon nähden.

KÄPÄLÄT: Hieman pyöristyneet ja tiiviit; vapaat ovat kaartuneet ja tiiviisti yhdessä. Kynnet ovat vahvat ja kaartevat. Päkiät ovat hyvin pigmentoituneet. Räpylät ovat hyvin kehittyneet.

TAKARAAJAT

YLEISVAIKUTELMA: Pystyt, voimakkaat ja sopusuhtaiset koiran kokoon nähden.

REIDET: Pitkät (35% säkäkorkeudesta), lihakset ovat selvästi toisistaan erillään ja näkyvät. Reisiluu on selvästi viisto, 80' vaakatasoon nähden. Reiden ja säären välinen kulmaus on 105 - 110'. Reidet ovat yhdensuuntaiset.

POLVET: Polvikulmaus on 130 - 150'.

SÄÄRET: Hieman reisiä pitemmät (36% säkäkorkeudesta), hyväluustoiset ja lihaksikkaat, lihasten välinen uurre on selvästi erottuva. Viistous vaakatasoon nähden on 50 - 55'.

KINTEREET: Leveät, paksut ja kuivat; luut ovat selvästi erottuvat. Kintereet ovat yhdensuuntaiset, säären ja välijalan välinen kulmaus on noin 140'.

VÄLIJALAT: Ohuet, tasapaksut ja kohtisuorassa maahan nähden.

KÄPÄLÄT: Hieman soikeammat kuin etukäpälät; varpaat eivät ole yhtä kaareutuneet.

LIIKKEET: Tasaiset, ravi on tarmokasta ja reipasta; laukka lyhytkestoista.

NAHKA: Ohutta, kauttaaltaan pinnanmyötäistä ja poimutonta. Ihonalaista rasvakudosta on vain hieman. Limakalvojen ja päkiöiden väri vaihtelee vaaleanruskeasta tumman- ja hyvin tummanruskeaan.

KARVAIPEITE

KARVA: Villavaa ja hieman karhean tuntuista; muodostaa hyvin paksuja rengasmaisia kiharoita, joissa pohjavilla on näkyvissä. Kiharoita tulee olla tasaisesti joka puolella runkoa paitsi päässä, jossa kiharat eivät ole niin tiiviit ja ne muodostavat runsaat kulmakarat, viikset ja parran. Myös posket ovat tuuheakarvaiset. Peitinkarvat ja pohjavilla ovat vedenpitävät. Mikäli karvaa ei leikata, se saattaa huopaantua, siksi se tulisi leikata kauttaaltaan lyhyeksi ainakin kerran vuodessa. Huopaantuneet karva ja pohjavilla tulee poistaa säännöllisesti.

VÄRI: Yksivärinen kellertävän valkoinen, valkoinen ruskein tai oranssein merkein, pienipilkkuinen ruskeavalkoinen (roan), yksivärinen erisävyinen ruskea ja yksivärinen oranssi. Joillakin yksilöillä on ruskea tai tummanruskea maski.

KOKO JA PAINO

SÄKÄKORKEUS: Urokset 43 - 48 cm (ihannekorkeus 46 cm) ja nartut 41 - 46 cm (Ihannekorkeus 43 cm), sallittu poikkeama 1 cm.

PAINO: Urokset noin 13 - 16 kg ja nartut noin 11 - 14 kg.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuteen.

Yhtenevät kallon ja kuonon ylälinjat, nouseva kuononselkä, voimakas alapurenta, perhoskirsu, karsastus, ei kihara tai hiljattain lyhyeksi ajeltu karvapeite, musta väri tai mustat merkit, kannukset, typistetty häntä ja muu kuin rotumääritelmän sallima koko.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: Yläpurenta, lihanvärinen kirsu, herasilmä ja nyöriintynyt karvapeite.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehitynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.